Sunday, December 2, 2012

popia basah









POPIAH BASAH

Bahan untuk kulit*
2 cawan tepung gandum
1 biji putih telor
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
secubit garam

Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
1/2 biji kobis - diricih halus/disagat halus
3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
1 biji sederhana bawang besar
1 biji sengkuang cina - disagat halus
3 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering
garam secukupnya
minyak untuk menumis
**Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.

Bahan untuk sambal***
15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar kicap manis
minyak untuk menumis
garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
*** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.

Cara-cara

-campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
-gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
-ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (contoh seterusnya - lihat gambar)
-buat dari arah jam
-mulakan dari tepi dulu
-kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
-setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
-angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
-ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
- Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
lipat macam biasa dan gulung

*Nota:sy tabur kacang tumbuk, bawang goreng atas popia basah ni, makin sedap jadinya hihi, nk tabur bijan pun blh :)

sedia untuk dimakan :)


No comments:

Post a Comment